• |
  • |


Ce reprezinta marcajele de pe anvelope?

Anvelopele pe care le achizitionam sunt prevazute cu o serie de marcaje, codificari si simboluri cu ajutorul carora pot fi “citite” cauciucurile cu care va fi dotata masina. Ce reprezinta fiecare in parte?


Sursa foto: Continental

1.     Codul anvelopei (ex. 205/55 R 16 91V)
205 – Latimea anvelopei exprimata in milimetri
55 – Balonajul anvelopei (inaltimea talonului = 55% din latimea anvelopei)
R – Anvelopa radiala
16 – Diametrul jantei exprimat in inch
91 – Indicele de incarcare 91 = sarcina maxima 615 kg/ anvelopa
V – Indicele de viteza care indica viteza maxima admisa. Dupa codul de marime mai pot aparea marcaje precum: REINFORCED sau EXTRA LOAD (XL), in cazul anvelopelor ranforsate si “M+S” (Mud&Snow – Noroi si Zapada) pentru anvelopele de iarna.

Atunci cand pe anvelopa apare semnul fulgului de zapada, inseamna ca respectiva anvelopa este potrivita pentru conditiile de iarna.

2.     TUBELESS– anvelopa nu are camera. Anvelopele TUBE TYPE vor trebui montate impreuna cu camera.

3.     SSR– reprezinta un marcaj special pentru anvelopele SSR (autoportante)

4.     DOT – Departamentul transporturi, SUA

5.     E4– anvelopele corespund standardelor ECE. Numarul care apare intr-un cerc langa litera E simbolizeaza tara in care s-a facut respectiva omologare. De exemplu, E4 se refera la Olanda.

6.     0227293– Reprezinta numarul de aprobare corelat la standardele ECE

7.     2207– Aceste cifre reprezinta data fabricatiei. Primele doua numere reprezinta saptamana, iar ultimele doua anul (07 = 2007).

8.     TWI– marcajul reprezinta indicatorul de uzura al sarcinii. Nervurile care sunt asezate simetric de-a lungul circumferintei anvelopei in canalul longitudinal principal se vor afla la acelasi nivel cu suprafata caii de rulare atunci cand adancimea acesteia din urma va atinge 1.6 mm.