• |
  • |


ETICHETA EUROPEANA PENTRU ANVELOPE

Prezentare video
Ce trebuie sa stiti?

Incepand din 1 noiembrie 2012, toate anvelopele pentru autovehicule vandute in Uniunea Europeana trebuie insotite de o eticheta oficiala UE pentru anvelope.

Aceasta eticheta contine informatii despre trei criterii importante care constituie baza evaluarii performantei anvelopei: aderenta pe teren umed, eficienta consumului de combustibil si zgomotul exterior.
ZGOMOTUL EXTERIOR
3 clase de la 1 (cel mai silentios) la 3 (cel mai putin silentios)
Zgomotul exterior al anvelopei este masurat in decibeli (dB) si comparat cu noile niveluri europene de zgomot exterior al anvelopelor care urmeaza a fi introduse pana in 2016.

EFICIENŢA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL
de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puţin eficient)
Rezistenţa la rulare a anvelopelor este un factor care poate afecta consumul de carburant. Cu cât este mai mică rezistenţa la rulare, cu atât se reduce cantitatea de carburant necesară deplasării înainte a vehiculului şi cu atât sunt generate mai puţine emisii de carbon. Diferenţa la consumul de carburant între anvelopele de clasa A şi G poate ajunge până la 7,5%*. Pentru un autoturism mediu, adică în jur de 0,65 l la 100 km.ADERENTA PE SUPRAFATA UMEDA
de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puţin eficient)
Reactia la franare este un element important al performantei anvelopei in conditii de umiditate si este esentiala pentru siguranta. Diferenta la distanta de franare dintre avelopele de clasa A si G poate ajunge pana la 30%*. De exemplu, pentru un autoturism care se deplaseaza cu 80 km/ora, acest lucru poate insemna pana la 18 m in cazul franarii totale in conditii de umiditate.