• |
  • |


Ghid marimi anvelope

Anvelopele au diverse dimensiuni, care sunt marcate chiar pe acestea prin intermediul unor coduri, simboluri sau cifre. Orice anvelopa are marcaje prin intermediul carora sunt specificate, dincolo de marimi, si viteza maxima recomandata, precum si greutatea pe care o poate suporta in diverse conditii.

Pentru a putea afla care sunt anvelopele potrivite pentru masina ta, ai nevoie de un ghid marimi anvelope prin intermediul caruia afli exact ce reprezinta marcajele de pe anvelope

Ce reprezinta literele si simbolurile de pe anvelopa?

Exista o serie de prescurtari prin intermediul carora poate fi aflat tipul si dimensiunea anvelopei:

- OD – diametrul exterior
- SH – inaltimea sectiunii
- SW – latimea sectiunii
- SLR – raza statica cu sarcina
- LSW – latimea sectiunii cu sarcina

Ghid marimi anvelope

De exemplu, daca anvelopa are codul de forma: D225/50R16 91S, “16” reprezinta diametrul anvelopei in inci.

Dimensiunea poate fi incadrata intre 8 si 28 de inci. Indiciile de sarcina si de viteza maxima admisa a anvelopei pot fi regasite in ultimele trei caractere – 91S. 

Astfel, in momentul in care soferul trebuie sa aleaga una sau mai multe anvelope, el trebuie sa tina cont de: 

- dimensiunea anvelopelor
- conditiile de clima
- conditiile de utilizare

Dimensiunea anvelopelor trebuie sa corespunda cu cea initiala, a anvelopelor cu care a fost echipata masina la iesirea din fabrica. De asemenea, nu se recomanda schimbarea dimensiunilor anvelopelor, sau, in cazul in care totusi are loc schimbarea, este important ca acestea sa fie cat mai aproape de cele originale. In caz contrar, masina poate avea probleme in ceea ce priveste rularea, franarea, consumul de combustibil sau performanta motorului.

Este important ca masina sa fie echipata cu un set complet de anvelope de acelasi tip. Cel putin este important ca anvelopele diferite sa nu fie montate pe acelasi ax. Mai ales in cazul masinilor 4x4 este important ca anvelopele sa fie din aceeasi clasa: sa aiba aceeasi dimensiune, marca, acelasi producator, index de incarcare si simbol de viteza.