• |
  • |


Lege anvelope iarna

Soferii trebuie sa tina cont de legea anvelopelor de iarna, care prevede echiparea masinilor cu acest tip de cauciucuri pe perioada sezonului rece. Desi mult timp, presa a speculat data de 1 noiembrie ca data obligatorie pentru montarea anvelopelor de iarna, aceasta nu este valida.

Soferii trebuie insa sa aiba masina echipata cu anvelope de iarna in momentul in care vine prima ninsoare sau daca exista gheata sau polei pe carosabil. Atunci cand exista astfel de conditii atmosferice, politia rutiera poate aplica amenzi cuprinse intre 600 si 1500 de lei.

De asemenea, si scaderea temperaturii sub +7 grade Celsius poate reprezenta un semnal ca este timpul ca masina sa primeasca anvelopele de iarna pentru a putea circula fara probleme pe drumurile publice.

In aceasta lege anvelope iarna se specifica faptul ca anvelopele trebuie sa fie inscriptionate cu mentiunea “M+S”, “M&S” sau “M.S.”. Unii producatori de anvelope folosesc in schimb simboluri grafice, cum ar fi un fulg de zapada sau un munte, astfel incat sa semnalizeze faptul ca este vorba de cauciucuri de iarna.

Unii conducatori auto incearca sa apeleze la un compromis cand vine vorba de aceasta lege anvelope iarna, si anume sa isi echipeze masina cu asa numitele anvelope all season. Atentie! Este legal ca acestea sa fie folosite pe perioada iernii, insa doar in cazul in care sunt inscriptionate cu literele si simbolurile specificate mai sus.

Soferii care ignora necesitatea echiparii cu anvelope de iarna atunci cand apar conditiile de drum specifice anotimpului rece vor ingreuna traficul, drept urmare se pot astepta oricand la amenzi si sactiuni.

 De ce a fost nevoie de o astfel de lege anvelope iarna 2012? Deoarece numarul de accidente creste alarmant in momentul in care masinile nu sunt echipate cu cauciucuri de iarna in conditii atmosferice de sezon rece.

Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale, astfel incat aderenta la drum sa fie cat mai buna. Franarea se face mai eficient, iar masina nu aluneca pe soselele acoperite cu zapada sau gheata.

De ce nu putem folosi anvelopele de vara si pe perioada iernii? Pentru ca materialul din care sunt realizate este mai dur, gandit special pentru temperaturile extrem de ridicate din lunile iunie, iulie si august. Cauciucul dur se va toci mai greu atunci cand afara este canicula, iar astfaltul este incins, in schimb va patina periculos de mult pe un drum alunecos.

Echipeaza-ti masina cu anvelope de iarna in timp util, astfel incat sa fii sigur ca nu vei avea nici tu probleme si nici alti participanti la trafic.