- Clasificare anvelope de iarna dupa buget
- Cum sa intretinem, sa schimbam si sa verificam corect anvelopele
- Anvelopa de vara Hankook Ventus Prime 2
- Rezultatele testelor ADAC - anvelope de vara 2014
- Despre durata de viata a anvelopelor
- Sfaturi pentru sofatul pe timp de iarna
- Despre anvelopa de iarna Dunlop SP Winter Sport 4D
- Goodyear UltraGrip 8 Performance
- Vredestein Snowtrac 3 – o anvelopa de iarna imbunatatita
- Goodyear UltraGrip 8 - tractiune remarcabila pe zapada
- Dunlop Winter Response 2
- Legea anvelopelor de iarna 2013
- Anvelopa de iarna Michelin Alpin A4
- ContiWinterContact TS850 – cea mai buna anvelopa de iarna de la Continental
- Anvelope de iarna 2013 – rezultatele testelor ADAC

Atentie la cumpararea anvelopelor de iarna!
Anvelopele de iarna reprezinta o componenta extrem de importanta pentru masina, deoarece acestea sunt cele care ofera siguranta soferului si celorlalti pasageri. Daca anvelopele sunt de calitate, masina se comporta asa cum trebuie si scade mult riscul de aparitie al unui accident in momentul in care este realizata o franare brusca sau o curba stransa.
In ceea ce priveste modalitatea de selectie a acestora, este important ca soferul sa fie atent la diverse aspecte atunci cand vine vorba de achizitionare.
In primul rand, nu pretul trebuie sa fie principalul criteriu de selectie, desi de cele mai multe ori, acesta este in cazul celor mai multi soferi. Acestia considera ca, atat timp cat achizitia cauciucurilor nu le afecteaza prea mult bugetul, nu mai trebuie sa fie atenti la alte aspecte.
Alegerile bazate pe o astfel de conceptie gresita poate duce de multe ori la probleme greu de evitat ulterior: masina se comporta haotic pe carosabilul acoperit cu zapada sau gheata, iar riscul de accidente este crescut.
De aceea, trebuie acordata mare atentie la cumpararea anvelopelor de iarna! Inainte de toate, este important ca soferul sa fie atent la marca pe care o alege. Nu pretul trebuie sa fie prioritar, ci calitatea anvelopelor.
De asemenea, nu se recomanda achizitia de anvelope second hand, decat in cazul in care acestea sunt alese in urma unei inspectii atente. Este important ca gradul de uzura sa fie cat mai mic, sa nu existe taieturi, fisuri sau alte urme de deteriorare.
Nici anvelopele all season nu reprezinta cea mai buna solutie pentru soferi pe perioada iernii. Multi apeleaza la acestea, in speranta ca vor plati mai putini bani, avand in vedere faptul ca acestea sunt mai ieftine, comparativ cu cauciucurile de iarna.
Insa atat timp cat anvelopele all season nu sunt marcate cu insemnele “fulg de zapada / munte” sau M+S, politia poate aplica amenzi, deoarece acestea nu inlocuiesc anvelopele de iarna. Cauciucurile all season isi pierd aderenta atunci cand temperaturile sunt extrem de scazute. Materialul din care sunt create ofera performante medii, deoarece se incearca realizarea unui compromis intre cauciucurile de vara si cele de iarna.
Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale, cu un grad mare de aderenta, care incearca sa faca fata unor situatii dificile, cum ar fi franarea brusca si neprevazuta sau realizarea de curbe stranse in conditiile unui carosabil acoperit de gheata, zapada sau polei.